Activitats 2016 - 2017

 1. Carnestoltes i els gèneres literaris

  Aquest any hem treballat els gèneres literaris com a projecte de Carnestoltes al llarg del segon trimestre. Amb les noves tecnologies, cada vegada els costa més agafar un llibre i posar-se a llegir, per tant, l’objectiu principal d’aquest projecte era fer-los arribar els diversos estils literaris que hi ha i conèixer alguns autors representatius de cada un d’ells.  

  Els de 1r d’ESO van treballar el còmic com a estil literari. Van treballar les característiques més importants d’un còmic, van treballar els tipus de globus i vinyetes que podem trobar i, tot i que van centrar-se en alguns còmics tradicionals com Astèrix i Obèlix, Tintín o Mafalda, també van treballar i es va fer referència a còmics més actual, sobretot d’estil Manga.

  Van pintar dibuixos de les diverses portades dels còmics, van llegir alguna tira còmica, i van acabar l’activitat confeccionant disfresses relacionades amb els personatges dels còmics treballats pel dia de Carnestoltes.

  El grup de 2n d’ESO va treballar les novel·les d’aventura. Especialment, van centrar-se en Julio Verne i les seves obres principals. Així doncs, van treballar la mítica novel·la de La volta al món en 80 dies, buscant aquest títol en diversos idiomes i fent-ne un mural molt multicultural. Tot i així, també van treballar altres obres com 20.000 llengües en viatge submarí, fent un submarí on tots els alumnes eren els submarinistes, o Cinc setmanes en globus, fent un globus amb paper matxé. Van informar-se sobre l’argument de les diverses obres i van fer una estanteria amb les caràtules de cada un dels llibres d’aquest autor i amb els resums de la trama de cada un d’ells.

  El grup de 3r d’ESO va centrar-se en el gènere teatral. Van treballar les característiques bàsiques del teatre, van buscar la història del teatre i com va aparèixer, van treballar alguns dramaturgs o companyies dramaturgues com Dagoll Dagom o el Tricicle. A més, lligant-ho amb el projecte de MAV i amb la setmana cultural, van fer unes disfresses de romans que els servirien per altres activitats transversals.  

  Els grups de 4t d’ESO van escollir el gènere literari de la lírica. La poesia va ser la base de treball durant les setmanes prèvies des de diverses assignatures (castellà, català, MAV,…).

  Després de dedicar 3 setmanes a treballar tots aquests aspectes, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos i per tancar el projecte d’una manera dinàmica vam aprofitar el dia de Carnestoltes per preparar una gincama que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma  divertida: transformant poesies a cal·ligrama, buscant castells a una sopa de lletres, fent carreres de sacs i altres jocs tradicionals,…

  Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i observar que els seus aprenentatges entorn els gèneres literaris havien millorat significativament i havien gaudit d’un aprenentatge a partir de metodologies totalment diferents.  

  A més els alumnes van disfressar-se de personatges de contes i novel·les i tots ells anaven amb vestits, túniques i ornaments distintius de cada un dels gèneres treballats. Així doncs, la valoració del projecte  és molt positiva per part de tot l’alumnat.