
BARCANOVAVERDA NÚM. 34
-
Actualitzat MARÇ 2015. Editor: Amador Esmeralda
L’AELC, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, divulga per aquest Sant Jordi
aquest poema de Joana Raspall, que vull compartir. Diu així:PODRIES
Si hagiessis nascut
en una altra terra,
podries ser blanc
podries ser negre…
Un altre país
fóra casa teva,
i diries “sí “
en una altra llengua.
T’hauries criat
d’una altra manera
més bona, potser;
potser més dolenta.
Tindries més sort
o potser més pega…
Tindries amics
i jocs d’altra mena;
duries vestits
de sac o de seda,
sabates de pell
o tosca espardenya,
o aniries nu
perdut per la selva.
Podries llegir
contes i poemes,
o no tenir llibres
ni saber de lletra.
Podries menjar
coses llamineres
o només crostons
eixuts de pa negre.
Podries… podries…
Per tot això pensa
que importa tenir
LES MANS BEN OBERTES
i ajudar qui ve
fugint de la guerra,
fugint del dolor
i de la pobresa.
Si tu fossis nat
a la seva terra,
la tristesa d’ell
podria ser teva.Roser Ferré. Directora de l’Escola
-
CARNESTOLTES PROJECTE DE WILLIAM SHAKESPEARE
Aquest any hem treballat William Shakespeare com a projecte de Carnestoltes al llarg del segon trimestre. Hem aprofitat que es celebrava el 4t centenari de la seva mort per apropar als nostres alumnes un dels escriptors més importants d’aquella època, juntament amb Cervantes, i que creiem que és una bona oportunitat de fer-los arribar aquests aspectes culturals i donar-los la oportunitat d’anar més enllà en aspectes literaris com els llibres que va arribar a escriure Shakespeare i que, avui en dia, encara són importants i recomanats de generació a generació.
Així doncs, tot i que tots vam treballar conjuntament la seva biografia, vam voler dividir per cursos les seves obres literàries més importants, i d’entre totes en vam escollir 4: Romeo i Julieta, Hamlet, El mercader de Venècia i El somni d’una nit d’estiu.
Els de 1r d’ESO van treballar l’obra de Romeo i Julieta, una de les obres més importants i reconegudes de Shakespeare i que continua sent un best-seller entre les vendes literàries.
Van realitzar un estudi acurat de l’obra, treballant la trama de la novel·la i, combinant aquesta lectura i interpretació, amb la pel·lícula de Romeo i Julieta dirigida per Franco Zeffirelli que va permetre comprendre millor i acabar d’assolir la història entre aquests dos personatges de clans tant diferents com són els “capuletos” i els “montescos”.L’anàlisi de les diverses escenes el van complementar amb uns dibuixos de cada una de les parts que va formar part de l’exposició de l’últim dia del projecte.
El grup de 2n d’ESO va treballar l’obra de Hamlet. Van informar-se sobre l’argument de l’obra, van conèixer els diversos personatges implicats i van decorar la classe amb gran quantitat de calaveres d’estils molt diversos i fetes amb diferents materials. Acompanyant cada una d’aquestes amb la mítica frase de Hamlet: “Ser o no ser: aquesta és la qüestió”.
El grup de 3r d’ESO va centrar-se en l’obra del Mercader de Venècia. Després de treballar l’argument de l’obra, i per facilitar la interpretació a la resta de companys, van voler plasmar l’argument en forma de còmic, on quedés clar quin era el tema base d’aquesta novel·la. A més a més, van decorar tota la classe amb màscares típiques de Venècia i van fer un taller de màscares de guix que, posteriorment, van utilitzar per les disfresses.Els grups de 4t d’ESO van escollir la obra d’El somni d’una nit d’estiu centrat en una història d’amor succeïda en un bosc fantàstic amb fades i nans. A part de treballar la trama i fer un mural on es mostraven les trames de les diverses escenes, van realitzar dos pòsters referents als dos mons màgics que sortien a l’obra (les fades i els nans). D’aquesta manera, i de forma gràfica, van treballar la història d’amor complicada entre Hermia, Teseo, Demetrio i Elena.
Després de dedicar 3 setmanes a treballar tots aquests aspectes, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos i per tancar el projecte d’una manera dinàmica vam aprofitar el dia de Carnestoltes per preparar una gincama que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma divertida: fent representacions de l’escena del balcó de Romeo i Julieta, treballant l’atenció fent-los fixar-se amb què hi havia penjat a les aules, comprovant els seus coneixements sobre la vida i la obra de William Shakespeare, tot elles combinades amb altres proves molt més dinàmiques i interactives on havien de córrer, fer punteria o cercar lletres per reconstruir noms, lligar títols amb imatges,…
Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i, van passar, de no conèixer res sobre l’escriptor britànic W. Shakespeare a saber molts aspectes rellevants que vam poder valorar i avaluar, no només a partir de la gincama, sinó amb un petit qüestionari que els hi vam passar posteriorment i on, cada un d’ells, va demostrar els coneixements adquirits a partir de l’aprenentatge per projectes.
A més, aquest any, els alumnes van disfressar-se de l’època i tots ells anaven amb vestits, túniques i ornaments distintius de cada una de les obres treballades. A partir d’aquesta activitat, també treballàvem les emocions, la vergonya i el sentit del ridícul, i van poder veure que no només no es sentien malament sinó que gaudien amb una activitat que, molts d’ells, feia molt temps que no feien i, a més, alguns d’ells la tenien marcada com a mals records en altres escoles o situacions.
Així doncs, la valoració del projecte és molt positiva i els alumnes, tot i ser reticents a tractar certs temes literaris, van acabar adquirint un ric aprenentatge en relació a Shakespeare i la seva trajectòria literària i professional al llarg dels 54 anys que va viure.
-
VISITA ESCOLA SANTIGA
Sovint, les escoles d’educació especial queden aïllades i allunyades de l’escola ordinària. Cal caminar, cada cop més per a la inclusió educativa i, per tant, des del nostre centre, promovem i oferim activitats per tal que l’escola ordinària tingui contacte amb el nostre alumnat amb una doble finalitat.
D’una banda, el que es vol és donar a conèixer el funcionament del nostre centre i coneguin algunes de les activitats que aquí hi portem a terme (tallers de paper reciclat i paper pintat, enquadernació, activitats d’hípica,…) i d’altra banda, s’intenta donar una oportunitat al nostra alumnat per tal que puguin posar en pràctica aquells aspectes que, dia rere dia, procurem transmetre a partir de l’àrea d’hàbits laborals (autonomia, responsabilitat, rutines laborals,…).
Així doncs, el dia 27 de maig ens va venir a visitar l’Escola Santiga. Era un grup de 54 alumnes de 1r de Primària que venien a realitzar diversos tallers; dos de caire més manipulatiu i 2 tallers més a la hípica amb els cavalls i els ponis.
Els alumnes van arribar a les 9:45 i, després d’esmorzar, es van començar les activitats. Es van dividir en 4 grups i cada un d’ells anava acompanyat d’una de les professores de la seva escola i anaven passant per les diverses activitats que des del nostre centre havíem proposat.
D’aquesta manera, els nostres alumnes van realitzar pràctiques amb el grup que ens va visitar i van poder comprovar el paper que juguem el professorat dia a dia. Les seves valoracions van ser positives i es van donar compte que sovint, el saber fer i el saber estar amb altra gent requereix un esforç que no valoren quan estant amb els companys d’igual edat.
Tot i que cansats, tant els petits que ens van visitar com el nostre alumnat va valorar positivament l’activitat i esperem que es continuï realitzant de cara a un futur per treballar responsabilitats, rutines i autonomia i per continuar mostrant, a la societat, la feina que arribem a fer als nostres centres dia rere dia i els resultats que n’obtenim.
-
SETMANA CULTURAL 2015
La setmana del 20 al 24 d’abril, a l’escola vam realitzar la Setmana Cultural; es tracta d’una setmana la qual la dediquem a realitzar diverses activitats relacionades amb la cultura i les arts. El treball que es realitza a la setmana Cultural és un treball realitzat de forma transversal que intenta agrupar el que s’ha anat treballant a les diverses assignatures per tal de poder aplicar, també, els nous coneixements adquirits a les diverses sortides i tallers que es realitzen.
DILLUNS
El dilluns, vam anar d’excursió a la Mola. Vam fer un recorregut força llarg i vam caminar durant tot el dia, aconseguint arribar al cim i podent gaudir de les vistes que des d’allà es podien observar, sense deixar de banda la visita que vam poder realitzar al monestir que allà a dalt es situava i que està ambientat en l’art romànic. Tota aquesta informació vam poder treballar-la breument amb un dossier que vam estar realitzant a l’aula i, vam poder observar també la gran quantitat i varietat de plantes que composen la vegetació del Parc de Sant Llorenç.
Tot i que algunes plantes ja les coneixíem i havien estat treballades des de l’assignatura de Nomenclatura, vam poder observar-ne d’altres que encara no havíem conegut i, per fer-ho de forma més amena, el segon cicle va realitzar un concurs de veure qui aconseguia fotografiar la major quantitat de tipus de plantes durant el recorregut així com dels ocells que per allà hi podíem trobar.
L’autocar va parar al Coll d’Estenalles a les 10:45h del matí i, després d’esmorzar, van començar a pujar la muntanya fins arribar al cim. Després de caminar durant 6km, a la 1 del migdia gaudien d’unes grans vistes des de dalt. Pel descens, però, per canviar el recorregut, van tornar pel camí de Can Robert, tot i ser més curt, era un camí que requeria força equilibri per anar baixant per les pedres i caminets que anaven trobant, i tot i ser més entretingut, va ser divertit i van aconseguir arribar fins al final sans i estalvis.
DIMARTS
El dimarts es van quedar a l’escola i tenien programats diversos tallers relacionats amb diverses temàtiques curriculars. Al matí, els de primer i segon, van realitzar uns tallers sobre història al museu d’història de Santa Perpètua i el segon cicle van realitzar uns tallers sobre drogues, per tal d’informar a l’alumnat dels inconvenients i conseqüències d’aquestes substàncies i prevenir-ne el consum. A més, els 4 cursos van dedicar una estona durant el matí per preparar la sortida de dimecres a Barcelona.
A la tarda, els diversos cursos van treballar a l’aula i els de 4t d’ESO van fer lectura a l’aire lliure, aprofitant que feia bon temps i que s’apropava Sant Jordi (època de llibres i roses).
DIMECRES
El dimecres, quan van arribar tots a l’escola, van pujar a l’autocar i es van dirigir cap a Barcelona, un cop allà, es van dividir per cicles per realitzar dues excursions força diferents però de gran interès totes dues.
El primer cicle va anar a visitar el Parc Güell i va gaudir d’una activitat anomenada G Experience en la qual els hi van passar un vídeo de 10 minuts en 4 dimensions que tant alumnes com professors van gaudir i ho van passar molt bé. Posteriorment, el guia els hi va fer una visita pel parc i van poder veure la vegetació de la zona així com les zones més importants que l’arquitecte Antoni Gaudí va realitzar en aquella zona.
El segon cicle van realitzar una ruta per conèixer la Barcelona Olímpica i els canvis que havia sofert Barcelona des del 1986 quan se li van atorgar els Jocs Olímpics del ’92. Aquesta ruta va començar al mirador del MNAC i va continuar al Jardí Botànic Històric on van poder observar gran quantitat de plantes i van conèixer els canvis d’aquella zona entre l’Exposició Internacional de 1936 i la preparació pels Jocs Olímpics entre els anys 1986 i 1992.
Posteriorment, la visita va continuar cap a la Vila Olímpica, on van poder observar l’Anella Olímpica, la quantitat de jardins que envolten aquella zona, així com les piscines de Bernat Picornell o el Palau Sant Jordi. Finalment, la ruta turística els va portar a veure per dins l’Estadi Olímpic, espai que actualment no té cap finalitat ni utilitat esportiva, però si la tenia anteriorment quan l’Espanyol jugava els seus partits de forma setmanal.
La ruta va acabar amb una visita lliure pel Museu Olímpic i de l’Esport, on de forma lliure van poder passejar per l’exposició que allí s’hi troba, tot donant resposta a un dossier de preguntes que els hi havien donat a l’entrada. Va ser curiós conèixer algunes dades així com veure la gran quantitat de copes, torxes, imatges i objectes que han anat marcant la història de l’esport.
Quan van sortir d’allà, van dinar a l’Anella Olímpica i, com que plovia, la jornada va acabar ràpid, sense poder visitar els jardins d’Aclimatació i anant a recollir els companys de primer cicle per tornar a l’escola.
DIJOUS
El dijous era un dia especial, era el dia de Sant Jordi. Els de 4t d’ESO van estar tot el dia al carrer, van muntar dos parades (una a la Rambla i una al Passeig de la Florida) per vendre roses i alguns dels articles que els alumnes realitzen des de l’assignatura de manipulats (carpetes, llibretes, àlbums,…). Va ser una jornada llarga i entretinguda però es va aconseguir vendre moltes roses i articles.
Els altres tres cursos es van quedar a l’escola on van combinar diverses activitats. Van realitzar una activitat de Pony Games, relacionada amb la hípica i els cavalls, on havien de desenvolupar diverses activitats a sobre del cavall, relacionades amb la confiança, l’equilibri,… i també van realitzar activitats de Sant Jordi (escriure poemes, pintar mandales,…). sense oblidar el taller que va realitzar el grup de 1r d’ESO que es titulava Estàs apantallat? I tractava la temàtica de l’addicció a les noves tecnologies i l’ús correcte de les xarxes socials.
DIVENDRES
Finalment, el divendres al matí, el grup de 4t d’ESO va realitzar un taller de paper pintat que havia preparat pels alumnes de 1r cicle per tal que es confeccionessin una carpeta i on ells, eren els guies que els havien d’ajudar. Va ser una activitat diferent on els alumnes de 4t deixaven per una estona el rol d’alumne per adquirir el rol de monitor d’un grup de companys.
Després del pati, i per tancar amb la setmana cultural, es va realitzar una gincama on s’intentava englobar tot el que s’havia anat treballant durant aquella setmana per tal de consolidar i tancar tot el que s’havia realitzat. Així doncs, es van realitzar 8 grups i cada un d’ells havia de passar per diverses proves relacionades amb l’esport, amb Gaudí, amb Sant Jordi o amb la Mola. Va ser una forma divertida de tancar la setmana cultural i va servir per consolidar tot allò que s’havia treballat durant aquells dies.
-
CARNESTOLTES 15: PROJECTE DE LA MÚSICA
Aquest any hem treballat la música des de tots els cursos i a nivell transversal en les diverses àrees curriculars.
El grup de 1r d’ESO es va encarregar de treballar el jazz i el swing. Van cercar molta informació i van realitzar diverses exposicions de músics importants d’aquest estil de música, tot combinat amb audicions de jazz i swing, on el saxo era la base d’aquella música.
El grup de 2n d’ESO va treballar el rock. Van endinsar-se en el món de l’Elvis Presley fins a arribar a grups més actuals com AC/DC o Queen, cercant informació variada i decorant-ho tot amb diverses guitarres.
El grup de 3r d’ESO va encarregar-se de treballar el pop. Van marcar els seus inicis en els Beatles fins a arribar a grups força més actuals com La Oreja de Van Gogh. Van cercar informació i es van encarregar d’observar quina evolució ha tingut la música pop des dels seus inicis fins a l’actualitat.
Per últim, el grup de 4t d’ESO va treballar el country. Van poder observar com ha evolucionat la música des dels seus inicis fins a l’actualitat, com molts dels estils musicals actuals tenen la base en els estils treballats a l’aula i que, tot i no se una música que escoltessin de forma quotidiana, no era res que no els pogués agradar per escoltar-ho una estona. A més, un grup de 4t, es va encarregar de crear, des de l’àrea de manipulats, maquetes que imitessin els diversos instruments més importants de cada un dels estils. Així doncs, van crear des d’un piano fins a un banjo, passant per una guitarra o un violí.
Un cop es va anar treballant, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos i per tancar el projecte d’una manera dinàmica vam aprofitar el dia de Carnestoltes per preparar una gimcana que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma divertida: fent videoclips d’alguns grups de música (aprofitant els instruments creats), aprenent passos d’estils musicals com el country,…
Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i, van passar, de no conèixer res sobre aquelles músiques i apostar per la seva música quotidiana (reggae, reggeaton, minimal, hip hop, música electrònica,…) a passar una estona divertida i entretinguda, escoltant i coneixent estils musicals totalment desconeguts per a ells. Per tant, la valoració del projecte ha estat positiva ja que va ser una jornada divertida on, per un dia, els alumnes van gaudir escoltant música totalment desconeguda per a ells fins a aquell moment.
-
SETMANA CULTURAL 2016
La setmana del 18 al 22 d’abril vam celebrar la setmana cultural, es tracta d’una setmana la qual la dediquem a realitzar diverses activitats relacionades amb la cultura i les arts. El treball que es realitza a la setmana Cultural és un treball realitzat de forma transversal que intenta agrupar el que s’ha anat treballant a les diverses assignatures per tal de poder aplicar, també, els nous coneixements adquirits a les diverses sortides i tallers que es realitzen.
Aquest any, a més, hem volgut introduir una novetat en el segon cicle, on totes les activitats i tallers han anat lligats a un únic tema de treball, referent a un treball de recerca. Així doncs, tenint en compte que ens trobem en el 150è aniversari de Ramon Casas, vam dedicar el treball de recerca a aquest gran modernista i a tots els aspectes que a ell van lligats.
Primer cicle
El dilluns, els alumnes de 1r van començar la jornada fent un taller al Museu d’Història del poble sobre la prehistòria; mentre que segon va començar el dia fent un treball sobre relacions afectives.
Posteriorment, primer va començar a fer un taller del Petit Príncep, per acabar de preparar alguns aspectes referents a l’obra de teatre que anaven a veure, mentre que els de segon van anar al Museu d’Història del poble a fer un taller sobre La Santa Perpètua romana.
A la tarda, primer va continuar amb el taller del Petit Príncep i segon va fer hípica.El dimarts, tota l’escola va anar d’excursió a Montserrat. Un cop allà, van esmorzar i, posteriorment, primer va anar d’excursió al Monestir de Montserrat i a la “Santa Cova”.
El dimecres, primer cicle havia d’anar a veure l’obra de teatre del Petit Príncep, però precisament l’actriu principal de l’obra s’havia posat malalta i es va haver d’anul·lar la funció. Així que van aprofitar el matí per fer una visita per Barcelona i veure l’escultura del Gat de Botero (artista treballat des de l’àrea de Plàstica) i una passejada pel Port.
Per la tarda, primer d’eso va fer un taller d’enquadernació sobre Picasso, on van fer unes carpetes molt maques amb paper pintat i imatges de quadres de Picasso, mentre que segon feia taller de Picasso.
El dijous, els de primer van començar el dia fent un taller sobre l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials que es diu Estàs apantallat? I els alumnes de segon van aprofitar la concentració de primera hora per fer un taller de poesia.
Després, com cada dijous, van aprofitar per anar a la piscina i, per la tarda, els papers es van canviar. Primer d’eso feia el taller de Picasso qeu havia fet segon el dia abans i segon, aquesta tarda, va fer un taller d’enquadernació on van confeccionar unes llibretes din A6 molt divertides amb imatges d’animals.
Finalment, el divendres, els alumnes de primer i segon van anar a Barcelona, al Museu Picasso, i van poder veure l’exposició del Museu amb la seva respectiva explicació i, van finalitzar la visita amb un taller on havien de fer un dibuix d’uns objectes reals a partir de diferents tècniques i amb diferents materials.
Segon cicle
Els alumnes de segon cicle, van començar el dilluns al matí amb la presentació del treball que haurien de realitzar aquella setmana i la construcció dels grups de treball. Després del pati, es van començar a endinsar en el tema, començant a indagar i buscar informació sobre la vida de Ramon Casas i ha respondre les preguntes que havia en el dossier.
Per la tarda, van continuar amb el treball, centrant-se una mica més en l’obra de l’autor.El dimarts, vam fer l’excursió conjunta a Montserrat. Van aprofitar per visitar el Monestir i un grup d’alumnes va fer la ruta Botànic-Geològica de Sant Geroni mentre que l’altre grup va pujar fins el Pla de les Taràntules i, posteriorment, van aprofitar per anar a visitar el Museu de Montserrat on hi havia una vintena de quadres sobre Ramon Casas.
El dimecres, els alumnes de segon cicle van anar a Barcelona a realitzat una ruta modernista pels llocs clau que configuraven la vida de Ramon Casas i la qual va acabar al Museu Modernista de Barcelona, on gran part de l’exposició actual està dedicada a l’autor que estàvem treballant. Va ser molt interessant i van aprendre moltes coses noves, a part d’aprofitar la visita al màxim.
Per la tarda, el grup de tercer va anar al Museu del poble a fer un taller sobre L’Edat Mitjana, mentre que el grup de 4t va començar a fer un taller plàstic sobre els cartells modernistes, dels quals Ramon Casas n’era un geni.
El dijous al mati, els alumnes de 3r van reprendre el treball a l’aula amb l’obra de Ramon Casas, mentre que els alumnes de quart feien un taller sobre relacions afectivosexuals. Quan quart va acabar, tercer va fer el taller, que portava per nom M’agrado. Després, ambdós grups van anar al pavelló a fer esport, tot i que va ser una mica diferent perquè van fer una gimcana relacionada amb el tema transversal de la setmana. Per la tarda, van començar a fer una activitat sobre vitralls modernistes.
Finalment, divendres al matí vam aprofitar les primeres hores per avançar els treballs dels vitralls i els cartells modernistes i després de l’hora d’esbarjo van anar a donar una volta per Santa Perpètua per treballar el modernisme a partir d’edificis modernistes del poble.
El treball però, no va acabar aquí. Com que encara ens quedaven temes per abordar, van continuar treballant el dossier des d’algunes assignatures instrumentals, en les setmanes posteriors, i van tocar temes com el Modernisme, la industrialització o altres modernistes com Santiago Rusiñol.
La valoració va ser molt positiva tant per part del professorat com des de la visió dels alumnes i esperem poder fer un altre treball d’aquest caire el vinent curs.
-
L’HORT ESCOLAR
Després d’un temps sense funcionament, hem tornat a engegar el projecte de l’hort escolar. Tenim la certesa de que es tracta d’una activitat que complementa i millora la experiència d’aprenentatge del alumnes. Podem concebre l’hort com una eina educativa que pot ajudar a l’adquisició de competències en tots els àmbits de coneixement.
Els alumnes de primer cicle disposen, per parelles, d’un espai per poder plantar i sembrar diferents espècies hortícoles i aromàtiques. Els alumnes de segon cicle treballen espais comuns on fan treballs de manteniment de tot tipus. Això, a més del contacte directe amb la natura, aspecte que permet treballar les competències relacionades amb el medi natural i competències relacionades amb la jardineria, també permet la interacció d’altres àmbits de la formació com les matemàtiques (calcular la quantitat de plantes que podem encabir en un espai determinat, quantificar el pes de les collites, etc.), les ciències socials, etc. Tanmateix el seguiment de primera mà dels cicles de la natura (estacions, fases del creixement de les plantes, fases de la lluna) ajuda als alumnes a conèixer i reconèixer aquests cicles naturals.
Pels alumnes del nou PFI de cuina també és una eina educativa molt important que els permet adquirir aquestes mateixes competències i, a més, un aspecte molt important de la seva formació com és el coneixement de la procedència, varietats i èpoques òptimes per a cada producte.
L’hort ajuda també a incorporar propostes i coneixements teòrics d’educació ambiental: el respecte a la natura i als sistemes naturals. El seguiment del cicle complet del compostatge de residus vegetals, des de la recollida de restes fins la utilització del compost com adob en les plantacions és una eina eficaç per al coneixement del cicle de la matèria orgànica i la utilització de sistemes naturals de control de plagues fan del nostre un hort ecològic que promou aquest respecte per la natura.
A més, l’hort ajuda a revisar els hàbits alimentaris i motiva a incorporar a la dieta verdures i hortalisses; que són bastant més bones quan l’alumne les ha plantat, cuidat, collit i, en alguns casos, les ha transformat a la cuina.
Amador Esmeralda
-
REVISTA DE L’ESCOLA BARCANOVA DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA
Actualitzat MARÇ 2015. Editor: Amador Esmeralda
En aquesta ocasió entrevistarem a Marina Armero, tècnica en la formació del PFI d’auxiliar d’hoteleria i restauració que imparteix des d’aquest any l’Escola Barcanova. Ens agradaria conèixer-la una mica millor.
D’on ve la teva relació amb Barcanova-GSIS?
Abans de començar a treballar al restaurant de la Granja Soldevila, on vaig començar com a encarregada. Un any després, vaig entrar com a tècnica de la formació de PFI d’auxiliar d’hoteleria i restauració.D’on ve la teva relació amb Barcanova-GSIS?
Abans de començar a treballar al restaurant de la Granja Soldevila, on vaig començar com a encarregada. Un any després, vaig entrar com a tècnica de la formació de PFI d’auxiliar d’hoteleria i restauració.Quina és la teva formació?
Sóc llicenciada en Ciències Ambientals per la UAB, on més tard vaig cursar el CAP. Més
endavant vaig formar-me en cuina i pastisseria al Cordon Bleu a Madrid.Quines són les teves funcions a Barcanova?
Sóc la tècnica de la formació de PFI d’auxiliar d’hoteleria i restauració, on també imparteixo classes d’altres matèries teòriques. A part de la formació del PFI, també faig tallers de cuina amb els alumnes de l’ESO.Com valores la teva incorporació a l’Escola Barcanova?
Aquest projecte que vaig començar ara fa un any m’està aportant molt tant a nivell personal com a nivell professional. Cada dia aprenc coses noves, tant dels meus companys com dels alumnes, per tant ho valoro molt positivament.Quins objectius et planteges per al PFI de cuina?
L’objectiu principal que tinc quan penso en aquest formació és que els nois i noies surtin el millor preparats possible, per a que puguin defensar un lloc de treball havent assolit el
màxim de competències i habilitats.Sembla que la cuina està de moda. Quines creus que són les raons d’aquest
fenomen?
Realment crec que ja fa força temps que està de moda, sobretot amb l’aparició de programes televisius que han fet créixer l’interès per la gastronomia entre el públic general.
D’altra banda, penso que la cuina és una activitat que agrada molt, sobretot als joves, ja que mentre estan fent elaboracions a la cuina estan plenament concentrats en la feina i en el que estan fent. També penso que és un tipus d’activitat en la que es veu un resultat immediat.
-
XEROJARDINERIA I
La idea principal en aquest tipus de jardins és fer un ús racional de l’aigua de reg , evitant en tot moment el malbaratament , especialment en climes com el Mediterrani o subdesèrtics , on és un bé escàs.
L’estalvi d’aigua no és l’únic objectiu, la Xerojardineria va més enllà. També té un sentit ecològic i advoca per un manteniment reduït, per exemple , intentar limitar la utilització constant de productes fitosanitaris, el menor ús de maquinària amb despesa de combustible , el reciclatge, etc.
Està demostrat que un jardí dissenyat i mantingut amb criteris d’ús eficient de l’aigua consumeix tot just una quarta part de l’aigua de reg que es gasta en un jardí convencional.Si tens problemes d’escassetat d’aigua, és de mala qualitat o simplement vols tenir un jardí amb poques o mínimes necessitats de reg, llegeix-te aquest article i els posteriors perquè tens tots els aspectes a considerar per fer-ho.
El primer és planificar sobre el paper la distribució de les plantes agrupant les espècies segons les seves necessitats d’aigua. Per exemple, és un error plantar una Hortènsia (necessita força aigua) al costat d’un Romaní (necessita poca aigua) ja que es va a regar amb la mateixa quantitat a una planta que a una altra, rebent el Romero un excés perfectament evitable si es planta en un altre lloc al costat de plantes de similars requeriments hídrics com podria ser un Llentiscle, un Baladre, …
En aquest sentit distingim tres nivells: les espècies que tenen un consum d’aigua baix, mitjà o alt, i hi hauria en conseqüència tres tipus de zones:
• Zona seca, plantada amb espècies autòctones on no caldrà regar gairebé en tot l’any. Només regs de suport.
• Zona de reg moderat on aportarem ocasionalment aigua a les espècies més exigents i a les plantes capaces de formar tapissos, que al principi necessitaran una mica d’ajuda per estendre més ràpidament.
• Zona humida en la qual les necessitats de reg seran més grans i, per tant, intentarem que sigui la més petita.
Els jardins de baix consum d’aigua no tenen perquè estar constituïts únicament per plantes de clima semiàrid. No són jardins de cactus ni jardins sense gespa. Ni tampoc hem d’utilitzar únicament espècies autòctones.
En Xerojardineria has de triar espècies adaptades al clima del lloc. Les autòctones ho són, però repeteixo que no les úniques. Hi ha altres plantes ornamentals, que encara que no siguin autòctones, són resistents a la sequera. Evita en general les espècies vegetals àvides d’aigua.Els avantatges de l’ús d’espècies autòctones és que són més resistents en general a tot (sequera, terres, clima, plagues i malalties, …), estan més ben adaptades i el manteniment per tant es redueix.
Hi ha una varietat d’espècies autòctones molt àmplia que cobreixen totes les necessitats de formes, textures, ports, colors, clima i sòl. El problema és que de vegades en els centres de jardineria i vivers no disposen de moltes d’elles perquè es limiten a portar les més típiques i comercials. Cal fer-los veure el nostre interès cap a elles perquè les ofereixin o produeixin. En tots els països hi ha espècies vegetals autòctones i assilvestrades que encara no s’han utilitzat i que posseeixen magnífiques qualitats estètiques i pràctiques.
Si disposes de poca aigua per regar, hauràs de limitar-te a les més resistents de totes, a les que poden viver pràcticament sense reg, per exemple Cactus i altres Crasses.
En el pròxim numero parlarem d’alternatives a la gespa per xerojardins
Fins aviat(Font: inforjardin.com)