1.3 Entorn immediat

Santa Perpètua de Mogoda, és un municipi ubicat a la comarca del Vallès Occidental, a la província de Barcelona, comunitat autònoma de Catalunya. Ha passat de tenir 18.233 habitants l’any 1998 a tenir més de 25.000 habitants actualment. Santa Perpètua té una població molt jove, ja que un 60% dels ciutadans està per sota dels 40 anys. La seva superfície és de poc més de 15 hectàrees. Santa Perpètua màrtir és la patrona del municipi, el palmell i la corona de llorer són els seus atributs, els quals els trobem al seu escut. Tradicionalment agrícola, el creixement que ha tingut els darrers anys ha encaminat la seva economia cap a la indústria (50% de la població ocupada el 1996) i el comerç.

L’Escola Barcanova es troba ubicada en el Castell de Can Taió, construït per Miquel Gomis i Güell, el seu propietari. Contagiat pel romanticisme del segle XIX, Gomis va decidir construir un castell com els antics, i la seva construcció es va allargar fins a 1929.

La guia excursionista El Rodal de Sabadell (1936) escrita per Josep Rossell descriu el Castell de Can Taiò com “una construcció moderna i per bé que és un recull d’imitacions dels monuments catalans més famosos, és interessant resseguir-lo i estudiar-ne la seva significació evocadora.

La porta d’entrada és còpia fidel de la de Poblet i les muralles són fragments del poble de Carcassona; una part lateral de l’edifici és igual a la bonica façana gòtica de la galeria de la Generalitat i algunes portalades i finestrals són reproduccions d’altres joies arquitectòniques de diferents llocs.

Tot plegat és un edifici grandiós, ric en detalls i de costosa execució i molt vistós”. Aquest edifici eclèctic però inhòspit, sembla ser que només tenia una cambra de bany i no tenia ni calefacció ni aigua calenta.
La finca sobre la qual es va construir el castell té el seu origen en el segle XVIII i tenia dues construccions, una coneguda com a casa Miró sobre la qual s’edificaria el castell i can Taió, la del masover que donaria el nom a la finca i a l’actual barri en el qual està integrada.

Durant la guerra civil va ser ocupat primer, per efectius del partit independentista Estat Català que van ser desallotjats a trets pel “Batallón de la Muerte” de CNT-FAI que formava part de les milícies internacionals. A finals de la guerra, la Generalitat va estudiar la possibilitat de crear un camp de concentració entre els seus murs.

La fi de la guerra va retornar la propietat a mans dels Gomis que van malvendre l’edifici a la Junta Provincial de Menores. Amb la democràcia passà a mans de la Generalitat i es convertí en un centre de menors. Actualment, l’entitat Barcanova-GSIS té cedit per part del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, l’ús dels equipaments del Castell.