1. CARNESTOLTES PROJECTE DE WILLIAM SHAKESPEARE

  Aquest any hem treballat William Shakespeare com a projecte de Carnestoltes al llarg del segon trimestre. Hem aprofitat que es celebrava el 4t centenari de la seva mort per apropar als nostres alumnes un dels escriptors més importants d’aquella època, juntament amb Cervantes, i que creiem que és una bona oportunitat de fer-los arribar aquests aspectes culturals i donar-los la oportunitat d’anar més enllà en aspectes literaris com els llibres que va arribar a escriure Shakespeare i que, avui en dia, encara són importants i recomanats de generació a generació.

  Així doncs, tot i que tots vam treballar conjuntament la seva biografia, vam voler dividir per cursos les seves obres literàries més importants, i d’entre totes en vam escollir 4: Romeo i Julieta, Hamlet, El mercader de Venècia i El somni d’una nit d’estiu.

  Els de 1r d’ESO van treballar l’obra de Romeo i Julieta, una de les obres més importants i reconegudes de Shakespeare i que continua sent un best-seller entre les vendes literàries.
  Van realitzar un estudi acurat de l’obra, treballant la trama de la novel·la i, combinant aquesta lectura i interpretació, amb la pel·lícula de Romeo i Julieta dirigida per Franco Zeffirelli que va permetre comprendre millor i acabar d’assolir la història entre aquests dos personatges de clans tant diferents com són els “capuletos” i els “montescos”.

  L’anàlisi de les diverses escenes el van complementar amb uns dibuixos de cada una de les parts que va formar part de l’exposició de l’últim dia del projecte.

  El grup de 2n d’ESO va treballar l’obra de Hamlet. Van informar-se sobre l’argument de l’obra, van conèixer els diversos personatges implicats i van decorar la classe amb gran quantitat de calaveres d’estils molt diversos i fetes amb diferents materials. Acompanyant cada una d’aquestes amb la mítica frase de Hamlet: “Ser o no ser: aquesta és la qüestió”.
  El grup de 3r d’ESO va centrar-se en l’obra del Mercader de Venècia. Després de treballar l’argument de l’obra, i per facilitar la interpretació a la resta de companys, van voler plasmar l’argument en forma de còmic, on quedés clar quin era el tema base d’aquesta novel·la. A més a més, van decorar tota la classe amb màscares típiques de Venècia i van fer un taller de màscares de guix que, posteriorment, van utilitzar per les disfresses.

  Els grups de 4t d’ESO van escollir la obra d’El somni d’una nit d’estiu centrat en una història d’amor succeïda en un bosc fantàstic amb fades i nans. A part de treballar la trama i fer un mural on es mostraven les trames de les diverses escenes, van realitzar dos pòsters referents als dos mons màgics que sortien a l’obra (les fades i els nans). D’aquesta manera, i de forma gràfica, van treballar la història d’amor complicada entre Hermia, Teseo, Demetrio i Elena.

  Després de dedicar 3 setmanes a treballar tots aquests aspectes, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos i per tancar el projecte d’una manera dinàmica vam aprofitar el dia de Carnestoltes per preparar una gincama que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma  divertida: fent representacions de l’escena del balcó de Romeo i Julieta, treballant l’atenció fent-los fixar-se amb què hi havia penjat a les aules, comprovant els seus coneixements sobre la vida i la obra de William Shakespeare, tot elles combinades amb altres proves molt més dinàmiques i interactives on havien de córrer, fer punteria o cercar lletres per reconstruir noms, lligar títols amb imatges,…

  Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i, van passar, de no conèixer res sobre l’escriptor britànic W. Shakespeare a saber molts aspectes rellevants que vam poder valorar i avaluar,  no només a partir de la gincama, sinó amb un petit qüestionari que els hi vam passar posteriorment i on, cada un d’ells, va demostrar els coneixements adquirits a partir de l’aprenentatge per projectes.

  A més, aquest any, els alumnes van disfressar-se de l’època i tots ells anaven amb vestits, túniques i ornaments distintius de cada una de les obres treballades. A partir d’aquesta activitat, també treballàvem les emocions, la vergonya i el sentit del ridícul, i van poder veure que no només no es sentien malament sinó que gaudien amb una activitat que, molts d’ells, feia molt temps que no feien i, a més, alguns d’ells la tenien marcada com a mals records en altres escoles o situacions.

  Així doncs, la valoració del projecte  és molt positiva i els alumnes, tot i ser reticents a tractar certs temes literaris, van acabar adquirint un ric aprenentatge en relació a Shakespeare i la seva trajectòria literària i professional al llarg dels 54 anys que va viure.