Activitats 2022-2023

 1. Concert 30 aniversari

  El dimecres 22 de juny vam finalitzar els actes de celebració del 30 aniversari de l’Escola Barcanova amb un concert solidari a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.

  A l’acte, obert a tota la població, va comptar amb la presència de Xavier Ferré, director de la Fundació Barcanova, d’Isabel Garcia, Alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Maite Fons directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental i Roser Ferré directora de l’escola Barcanova.

  En finalitzar el concert tots els assistents van poder brindar amb una copa de cava i desitjar molts anys de vida a la nostra escola.

   


 2. Acell atletisme

  El passat 19 de maig vam participar a l’ACELL d’atletisme. Fins ara, sempre havíem participat a l’ACELL de futbol i de bàsquet però mai havíem participat en aquesta modalitat. Va ser una jornada diferent i molt entretinguda.

  A les 9:00h del matí ens va recollir l’autocar i ens va portar a les instal·lacions de l’Estadi Municipal de la Bòbila a Gavà. Quan vam arribar allà vam esmorzar i vam començar les competicions.

  Vam repartir els dorsals i van començar les curses de 400m i 800m.

  Després, vam seguir amb els proves de salt de llargada i, finalment, vam acabar amb les proves de 100m. Vam estar tot el matí competint per grups i amb escoles d’altres territoris catalans. Després de cada prova s’entregaven les medalles pertinents.

  Tots els nostres alumnes van marxar amb dues medalles a casa i molts d’ells van pujar al podi, aconseguint medalles de bronze, plata i or. S’ho van passar molt bé tot i la calor que va fer aquell dia. Esperem poder repetir l’any vinent!

   


 3. Visita a la Fundació Mona

  El 29 d’abril els alumnes de 1r i 2n d’ESO van visitar la Fundació Mona a Riudellots de la Selva (Girona) amb l’objectiu de fomentar la participació activa dels alumnes en la conservació de la biodiversitat, en aquest cas en preservar els primats i el seu habitat.

  La visita va constar de tres parts. La primera part va ser una xerrada “El mon dels primats: Introducció a la conducta, conservació i evolució” a càrrec d’una educadora del centre que ens va parlar dels primats, del seu comportament, del seu hàbitat natural i de la tasca de rehabilitació que realitza la Fundació Mona.

  La segona part va ser una visita guiada per les instal·lacions exteriors de la Fundació on vam poder observar els ximpanzés que s’hi allotgen.

  Finalment, a la tercera part de la visita els alumnes van participar en el taller “Sobrevivim a la selva” on els alumnes, a través d’un joc, es van posar a la pell de ximpanzés, de predadors i de cultivadors de palma d’oli. Els ximpanzés van haver de buscar aliments per sobreviure enfrontant-se als predadors i als cultivadors de palma d’oli.

  Va ser una sortida molt interessant i enriquidora.

   


 4. Sant Jordi

  El passat divendres 22 d’abril, els alumnes de l’ESO van realitzar uns Jocs Florals per exposar la feina realitzada a les assignatures de llengua i en l’àmbit artístic de les últimes setmanes.

  Abans del pati els alumnes de 2n Cicle van fer 2 grups i van jugar a una versió modificada sobre el joc del LOBO que es deia LA LLEGENDA DE SANT JORDI.

  Després del pati, tots els alumnes de l’escola van anar a la capella i allà va començar l’acte. Els alumnes de primer van realitzar una acivitat musical, els alumnes de segon van llegir un poema i van mostrar les roses de mosaic que havien fet, els alumnes de tercer van llegir cal·ligrames en català, poemes propis en castellà i van realitzar actuacions musicals i els alumnes de 4t van fer la lectura individual dels poemes creats per a ells.

  Va ser una Jornada cultural molt interessant i entretinguda, on tothom va mostrar les seves habilitats i van sortir poemes molt especials i únics.

  Us deixem algunes imatges.

   


 5. Competició Acell de fútbol

  El passat dijous dia 10 de març, els alumnes de 2n cicle d’ESO van participar al torneig de Futbol Sala que organitza l’ACELL a les instal·lacions esportives Meiland.

  L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 11 i 13 alumnes cada un d’ells amb l’objectiu passar-ho bé tot respectant als companys i als altres equips.

  Tot i que hi va haver alguns partits que no van ser fàcils, i en alguns moments van decaure els ànims, l’equip Barcanova 1 va guanyar tots els partits mentre que Barcanova 2 va guanyar 1 dels 3 partits jugats.

  Un cop finalitzada la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 2:45h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.

  Del grup A, l’equip Barcanova 1 va quedar primer classificat de grup. Mentre que, del grup B, l’equip Barcanova 2 va quedar en la tercera posició.

  Va ser una jornada molt divertida, on els alumnes ho van passar molt bé, van estar molt motivats i van saber competir amb respecte i educació.

  Tot això es va veure recompensat amb les dues copes que es van emportar cap a l’escola.

  Ara, ja tenim ganes de participar a les jornades d’Atletisme que s’organitzen al mes d’abril, mentrestant, us deixem algunes imatges de la jornada.

   


 6. Laboratori

  Els alumnes de 4t estan treballant l’aparell respiratori. Han estat aprenent com funciona, quins són els òrgans que hi intervenen i com treballen aquests de forma conjunta per poder fer arribar l’oxigen a la sang i recollir el diòxid de carboni del nostre cos per poder-lo expulsar. A més, també han treballat les malaties que poden afectar a l’aparell respiratori i què cal fer per mantenir el nostre aparell respiratori en condicions.

  Després d’haver treballat la part més teòrica durant diverses sessions, vam voler treballar-ho de forma pràctica, de manera que els alumnes puguessin observar de primera mà, com eren uns pulmons i distingir-ne les diferents parts. Així doncs, vam anar als laboratoris de l’Institut Rovira-Forns i la Montse, una professora d’allà, ens va fer una classe pràctica i dinàmica on vam poder tocar els pulmons, observar-los, distingir-ne les diferents textures, veure com s’inflaven si introduíem aire i vam poder observar- ne algunes parts al microscopi.

  Realment va ser una experiència molt interessant i vam sortir d’allà amb molts aprenentatges consolidats i amb ganes de poder fer noves pràctiques. Us deixem algunes imatges de la nostra experiència.

   


 7. Sortida Planta Residus Vallès Occidental

  Des de l’assignatura de Medi Ambient, realitzarem una sortida a la Planta de Gestió de Residus del Vallès Occidental a Vacarisses, per veure com funciona i hi farem un taller.

  La sortida la hem realitzat el dimecres dia 17. A les 9:30h ens va venir a buscar l’autocar que ens va portar fins a l’entrada del CTRV (Centre de Tractament de Residus del Vallès). Un cop vam arribar allà ens va atendre l’Anna, una treballadora de la planta que va estar tot el matí amb nosaltres i ens va explicar el funcionament de la Planta, així com ens va proposar un parell de tallers i ens va resoldre tots els dubtes que teniem.

  Quan vam arribar ens van explicar com funcionava la planta, ens van dir la funció de l’avocador i quina utilitat li donaven als líquids i gasos que d’allà en sortien.

  Després, vam entrar a una sala on van passar un petit document que explicava la importància de tractar el planeta de forma més sostenible i, a partir d’aquí, van fer un concurs per veure quin coneixement en tenien.

  Quan va acabar aquesta part, van sortir a fora i van separar unes bosses de brossa per veure quina quantitat de materials reutilitzables anaven a parar a la CTR a partir dels contenidors de rebuig.

  Finalment, vam realitzar una visita per les pasarel·les de seguretat i vam poder observar les diverses parts de la planta així com veure quines màquines i mecanismes hi havia per intentar separar els materials que podien ser reutilitzats.

  Va ser una sortida molt interessant, on vam aprendre moltes coses i vam entendre el missatge que hem de donar a la gent: SI NO FEM BÉ LES COSES, ENS CARREGAREM EL PLANETA.

   


 8. Carnestoltes

  Durant el mes de febrer hem estat treballant el projecte: “QUINA RELACIÓ S’ESTABLEIX ENTRE ELS MARS I OCEANS I L’ÉSSER HUMÀ?” Que ha estat el fil conductor de Carnestoltes.

  Els alumnes han fet una recerca d’investigació per treballar i conèixer amb més profunditat el mar o oceà que els hi havia tocat estudiar.

  Cada grup ha intentat conèixer la importància d’aquest mar o oceà, així com les característiques bàsiques que els fan tant rellevants. Cada grup ha cercat informació sobre el oceà que havia escollit: Flora, fauna, problemes mediambientals i socials i com millorar la relació de entre l’esser humà i els mars i oceans del món.

  D’altra banda cada grup ha pensat una disfressa o samarreta reivindicativa sobre els problemes que afecten als mars del món.

   


 9. Taller fabricació digtal

  El passat dimarts dia 8 i 15 de febrer, un grup d’alumnes de 4tB i 4tC van anar a l’Espai SPMakers de Santa Perpètua per realitzar un parell de sessions introductòries a la fabricació digital, disseny i fabricació digital.

  Van aprendre com funcionen les impressores 3D, com es fan els vinils i van aprofitar per fer un plafó per Carnestoltes amb el mapamundi per identificar amb a l’ajuda de llums led els oceans del món.

   


 10. Visita deixalleria

  Dimarts dia 26 de novembre, dins de l’assignatura de Medi Ambient, vam fer una visita a la deixalleria per tal de concienciar a l’alumnat de la importància de classificar els objectes segons el seu material.

  Un dels encarregats de la deixalleria ens va explicar les diverses àrees que hi podem trobar, així com la transformació que pateixen els diversos materials un cop arriben a la deixalleria i la segona vida que se’ls pot donar a la majoria d’ells.

  Els alumnes van poder preguntar els seus dubtes i van aprendre que cada petita acció pot ajudar a millorar el món en el que vivim.