1. Plantes en terrasses

   

  banner-jardineria

  A l’hora de triar les plantes que cultivarem als nostres balcons caldrà tenir en compte si el lloc és assolellat o ombrívol. Analitzar les característiques de cada espai ens ajudarà a encertar en l’elecció de les especies a utilitzar. Cada exposició, sol, mitja ombra i ombra, permet cultivar una gran quantitat de plantes adaptades a cadascuna de les tres situacions.

  L’exposició a ple sol és la que presenten terrasses i balcons orientats al sud o sud-oest, sent l’emplaçament més apreciat a l’hora de cultivar-hi plantes. Entre les plantes millor es desenvolupen a ple sol trobem el gerani (Pelargonium zonale), el gerani d’heura (Pelargonium peltatum), la margarida blava (Felicia amelloides), el clavell de moro (Tagetes patula), els baladres (Nerium oleander), les roses (varietats de Rosa), les verbenes (Verbena x hybrida) o l’alfàbrega (Ocimum basilicum).

  Quan ens referim a les situacions de mitja ombra volem dir que durant la major part del dia no hi arriba el sol directe i, per tant, les plantes que millor si troben són les que no toleren llargues hores de sol. Per aquestes situacions creades per l’ombra que produeixen els edificis als balcons orientats al sud o els que ho estan a est o oest, tenim un gran nombre de plantes com la planta dels diners (Plectranthus australis), les begònies (Begonia semperflorens), les calabruixes (Muscari armeniacum), les prímules (Primula vulgaris), les caputxines (Tropaeolum majus), els bonets (Evonimus sp.), les nandines (Nandina domestica) o els brucs (Erica carnea).

  Els balcons o terrasses orientats al nord no tenen sol directe però sí suficient llum per que si desenvolupin moltes plantes. La varietat de plantes d’ombra és gran i entre les més habituals trobem les heures (Hedera helix), les alegries de la casa (Impatiens wallerana), les hosta (Hosta sp.), les cubanes (Aucuba japonica), les fulles (Aspidistra elatior), les hortènsies (Hydrangea macrophylla), les hortènsies d’hivern (Bergenia crassifolia) o les assifolia) o les esparregueres de jardí (Asparagus densiflorus).